Monday, May 19, 2008

Indonesian Doctors Movement for the 100th National Awakening

Doctors in Indonesia are encouraged to lower and even more set their patients free from the services fee on May 21, 2008. This kind of charity is intended to commemorate the allegiance of Indonesian doctors who are also heroes in the struggle against colonialism in the beloved motherland, a century ago.

There were Doctor Soetomo, Doctor Cipto Mangoenkoesoemo and Doctor Wahidin Soedirohoesodo, the doctors from STOVIA (Inlanders Medical School, which was established by Dutch Colonial Government for Indonesian student). They and the partners raised Boedi Oetomo (Budi Utomo), a youth organization consisting inlanders in the age of struggling for Indonesian independency. Although Boedi Oetomo was actually not the first youth organization for national warrior (Sarekat Islam is the accurate subject), the role of Boedi Oetomo was the most remembered in Indonesian history.

In spite of the controversies of the truthful first national youth organization, Indonesian medical society noted Dr Cipto Mangunkusumo as their pride, as well as the other doctor-heroes e.g. Dr Karyadi and Dr Sardjito. Leading hospitals in Indonesia take on the doctors’ name for their brand.

One of the recent Indonesian honorable doctors for the urgency of medical-humanity is Dr.Joserizal Jurnalis. His official predicates are specialist of orthopedics surgery and also the chairman of MER-C, a social medical organization. His bravely experience in helping the victims of disaster and conflict areas in Aceh, Maluku, and even Pakistan is a very good reflector for Indonesian medical society. Gallantly spoke in a medical seminar in February 2007 in Faculty of Medicine, GMU; he suggested that doctors are demanded to be militant in facing the challenges of their noble responsibility.

Looking back at the acknowledgement, the doctors’ charity in the national awakening day seems to come into a bright idea. The challenges will surely appear, one of them would be probably the fight against uncertainty in Indonesian health insurance system. However, it has been a classical aim that the duty of doctors is in the dedication for humanity.

Above all, such a respect and a support must be launched for The Indonesian Medical Association (IDI) in this 100th commemoration of National Awakening Day. By this movement, the hope for promotion of better Indonesian medical services will once again rise.

The image of National Awakening Commemoration was retrieved from the webpage of Airlangga University.

8 of your comments here:

Adite said...

uhuuuuuy.... kemaren waktu acara 100 taun hari kebangkitan nasional di sini ada acara jalan sehat IDI ma seluruh dokter dan dokter muda plus calon dokter.. haik

Yonna said...

iya terharu deh ada movement seperti itu, nice move :)

inda_ardani said...

Blogger Adite said...

uhuuuuuy.... kemaren waktu acara 100 taun hari kebangkitan nasional di sini ada acara jalan sehat IDI ma seluruh dokter dan dokter muda plus calon dokter.. haik

wah kayaknya asik banget, dit. ada cerita lucunya nggak, biasanya kamu suka cerita yang lucu2, hehe

Yonna said...

iya terharu deh ada movement seperti itu, nice move :)

iya nih mbak, sayangnya saya blom bisa ikutan, hehe. masih jauh. btw mbak yonna punya id blogspot juga ya

Eucalyptus said...

Saya pernah lihat tayangan TV ttg Mer-C (Dr. Joserizal) yg banyak menangani daerah2 bencana alam maupun daerah konflik, baik di dalam maupun di luar negeri. Terharu sekali masih ada di jaman yang serba individualis ini ada orang2 semacam Joserizal yg mengabdikan ilmunya untuk aktivitas sosial, tanpa mengharapkan imbalan materi yg cukup

new_techno said...

Punten teh baru berkunjung :)

Yonna said...

Iya saya punya ID google mail doang, gak punya account di blogspot.

Saya juga menaruh hormat terhadap movement seperti itu dan langsung terinsiprasi membuat artikel di blog untuk menghormati dokter-dokter yang mengutamakan kejujuran, ketelitian, kehati-hatian, keakurasian, profesionalitas, integritas dan kemanusiaan.

*jadi promosi blog sendiri neh :P

isnuansa said...

Tiap hari jadi hari kebangkitan aja, biar gratis terus...

inda_ardani said...

Eucalyptus said...
Saya pernah lihat tayangan TV ttg Mer-C (Dr. Joserizal) yg banyak menangani daerah2 bencana alam maupun daerah konflik, baik di dalam maupun di luar negeri. Terharu sekali masih ada di jaman yang serba individualis ini ada orang2 semacam Joserizal yg mengabdikan ilmunya untuk aktivitas sosial, tanpa mengharapkan imbalan materi yg cukup


iya mbak, waktu itu kami kan ada seminar, suasananya rame soalnya pembicara sebelum dr.Jose orangnya lucu banget. waktu dr.Jose tampil, kami semua dibuat diam "terpukau" oleh beliau. beliau nggak banyak memberi materi/teori, "cuma" foto-foto kegiatan dan sedikit penjelasan, tapi cukup "menohok" kami dengan konsep beliau bahwa dokter itu sudah seharusnya bersikap militan. beliau memang dokter yang pantas diteladani


new_techno said...
Punten teh baru berkunjung :)

selamat datang lagi


Yonna said...
Iya saya punya ID google mail doang, gak punya account di blogspot.

Saya juga menaruh hormat terhadap movement seperti itu dan langsung terinsiprasi membuat artikel di blog untuk menghormati dokter-dokter yang mengutamakan kejujuran, ketelitian, kehati-hatian, keakurasian, profesionalitas, integritas dan kemanusiaan.

*jadi promosi blog sendiri neh :P

ooh jadi itu sebabnya waktu saya klik nama mbak yonna di atas nyambungnya nggak ke blog mba yonna. untung saya udah ada link mba yonna :) ngga papa kok kalo mau promosi di sini juga

memang kalau semua dokter bisa berpartisipasi pada program semacam ini sehariii saja, pasti bermanfaat banget buat pasien yang sedang kesusahan. ah nanti lihat artikel mba yonna deh

isnuansa said...
Tiap hari jadi hari kebangkitan aja, biar gratis terus...

iya asik ya kalo bisa gitu. sebenernya mungkin2 aja sih mbak, caranya ya kalo nggak mengalirkan subsidi ke bidang pelayanan kesehatan, bisa juga dengan menjalankan sistem asuransi yang sesuai